Overslaan en naar de inhoud gaan

Taalmaatje voor anderstaligen

Wie zoekt een maatje?

Het Taalpunt zoekt maatjes voor anderstaligen die vanwege de taal moeite hebben om deel te nemen aan de Nederlandse samenleving. De anderstaligen zijn afkomstig uit verschillende landen waaronder Syrië, Eritrea, Rusland, Turkije of China. Ze beheersen de basis van het Nederlands, maar missen contact met Nederlanders om de taal te onderhouden. Een taalmaatje is vaak hun eerste contact met Nederlanders en vormt een belangrijke stap in de integratie in de samenleving. Als taalmaatje begeleidt je iemand met de taal en maak je tegelijkertijd kennis met een andere cultuur. Je leert elkaars wereld kennen!

Waar is het?

In overleg met je maatje bepaal je waar en wanneer jullie afspreken. Afspreken kan in de bibliotheek of bij een van jullie thuis. Ook kun je samen op pad gaan, bijvoorbeeld naar de markt of een wandeling maken. 

Hoe ziet een dag als maatje er uit?

Dit is afhankelijk van het doel van je maatje. Over het algemeen speelt het oefenen van de spreekvaardigheid de belangrijkste rol. Je kan een gesprek voeren over onderwerpen die ter sprake komen, maar er zijn ook methodes beschikbaar die hierbij kunnen helpen. In sommige gevallen heeft je maatje een concreet doel om aan te werken, bijvoorbeeld het halen van een rijbewijs of het vinden van werk. Je kunt dan samen aan de slag met het zoeken van vacatures, het schrijven van een cv en sollicitatiebrief en het voorbereiden van een sollicitatiegesprek.

Wat vragen wij van jou?

Een beschikbaarheid van 1 uur per week voor minimaal een half jaar. 

Een open en nieuwsgierige houding.

Wat bieden wij je?

Een intakegesprek waarin je kunt aangeven wat je wensen zijn.

Een kennismakingsgesprek met je maatje om jullie op weg te helpen.

Advies en ondersteuning van de taalpuntcoördinator wanneer daar behoefte aan is.

Materialen die je kunt gebruiken om je maatje goed te begeleiden. 

Een training voor nieuwe taalmaatjes. 

E-mailadres contactpersoon
taalpuntraalte@bibliotheeksalland.nl
Telefoon contactpersoon
0657651786
Contactpersoon
Geschikt voor scholieren/studenten
Ja
VOG verplicht
Nee
Ik meld mij aan als maatje

De Dimence Groep respecteert een ieders privacy. Met de verstrekte gegevens gaan wij integer en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid om. Voor meer informatie over hoe wij uw persoonsgegevens verwerken, zie graag onze privacy- en cookieverklaring

Protected by Spam Master