Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips vrijwilligers werven

Elke organisatie, stichting of vereniging krijgt er mee te maken. Voor de een is het een doorlopend en de ander gaat er eens per jaar mee aan de slag. Onderstaand een aantal tips om vrijwilligers te werven. 

Tip 1: Maak een wervingsplan. Ga niet in het wilde weg werven. Maak iemand in het bestuur verantwoordelijk voor het werven van nieuwe vrijwilligers. Zorg voor een goede mix van leeftijden in je bestuur.

Tip 2: Hang je wervingsfolder of flyer op in de wachtkamer van dokter, tandarts, bij de bibliotheek, het postkantoor, op prikborden van HBO of MBO-scholen. Controleer van tijd tot tijd of de poster er nog hangt. Ververs op tijd en houd in ieder geval in de gaten of er geen verouderde adressen of telefoonnummers op staan.

Tip 3: Laat het vanzelfsprekend zijn dat jongeren en jeugdleden doorstromen naar een positie van coördinator of leidinggevende.

Tip 4: Zijn er HBO of MBO scholen in je buurt? Neem contact op en vraag ze of er binnen school mogelijkheden zijn voor scholieren/studenten om studiepunten te halen bij het verrichten van vrijwilligerswerk of stages in het vrijwilligerswerk.

Tip 5: Houd je een actie? Geef iedere koper van een oliebol, bloembol, geranium, zakje tuingrond of wat dan ook, een klein kaartje mee: "Bedankt voor uw aankoop. Hiermee steunt u onze organisatie financieel. Wilt u onze organisatie ook op een andere manier steunen bijvoorbeeld als vrijwilliger, dan kunt contact opnemen met (naam, tel.nr., e-mail).''