Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips om een wervende vacaturetekst te schrijven

Het lijkt zo eenvoudig. Je klikt op vacature toevoegen en vult het lege formulier in. De vacature staat op de website van het Vrijwilligerspunt Raalte en de zoektocht naar de geschikte vrijwilliger kan beginnen. Maar wat kun jij doen om de vacature op te laten vallen en hoe schrijf je een wervende vacature?

Activeer jouw creatieve brein. Trek een denkbeeldige trui aan en maak kennis met José. Zij is de vrijwilliger waar jij naar op zoek bent. Met José in het achterhoofd start je met het schrijven van de vacature. Bouw de vacature op volgens het marketingmodel AIDA:

 • Attention
  Trek de aandacht van de lezer.
  Dit kun je doen met een pakkende titel. 
 • Interest
  Wek de interesse van de lezer door hem / haar te informeren. Vertel waarom de functie uniek is en hoe een dag er uit ziet.
  Maak het concreet. 
 • Desire 
  Zet de interesse om in verlangen of voorkeur.
  Wat levert het werk de vrijwilliger op?
  Denk aan ervaring, sociale contacten, scholing of zingeving. 
 • Action
  Geef het laatste duwtje om de lezer tot actie aan te zetten. Eindig de tekst met een sterke call-to-action. Gebruik korte zinnen om potentiële vrijwilligers te motiveren om te gaan solliciteren. Vermeld een contactpersoon waar de vrijwilliger terecht kan voor vragen. 

Nog een tip om een wervende tekst de schrijven is het gebruik van spreektaal. Lezers ervaren hierdoor jouw tekst als persoonlijk. De tekst is beter leesbaar. Lezers onthouden de tekst beter. De tekst valt positief op tussen 'schrijftaalteksten' en de tekst krijgt eigenheid. Nu hoor ik je denken. Spreektaal? Wat houdt dit in? Schrijf zoals je met een vrijwilliger spreekt. Gebruik eigentijdse woorden. Schrijf actief, vermijd woorden zoals kunnen, zullen en worden. En pas de lengte van de zinnen aan op de doelgroep. 

Een voorbeeld van een tekst in spreektaal geschreven:
Bij ons staat de klantrelatie centraal. Daarom vinden we het belangrijk dat jij, onze medewerker klantenservice, goed omgaat met onze klanten. Dit doe je door een goed gesprek te voeren, een luisterend oor te bieden en begrip te tonen. Op elke vraag vind je een antwoord met een tevreden klant als resultaat.

Nog twee tips en dan kun je aan de slag om een wervende vacature te schrijven. Vermijd clichés. Het zijn holle frases die als opvulling dienen. Woorden die veel mensen te pas en te onpas gebruiken. Lege begrippen die vaak niets toevoegen aan de tekst. Een bron van ergernis en een punt om af te haken. 

Kijk ten slotte nog even op www.werkenbijcoolblue.nl, laat je inspireren en ga aan de slag! 

Vacatureteksten schrijven