Overslaan en naar de inhoud gaan

Vind de juiste vrijwilliger met een sterke vacaturetekst!

Tips schrijven vacature

Een concrete, duidelijke vacaturetekst vergroot de kans om de perfecte vrijwilliger te vinden. Maar hoe schrijf je zo'n tekst? 
Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Tip 1: Denk vanuit de vrijwilliger 
Visualiseer de ideale vrijwilliger voor je vacature en schrijf vanuit hun perspectief. Wat zou hen aantrekken? Wat zijn hun drijfveren en interesses? Welke aspecten van de functie kunnen hen verleiden of juist afstoten?

Tip 2: Wees duidelijk over de tijdsinvestering 
Geef aan hoeveel tijd de vrijwilliger kwijt zal zijn en of dit op vaste dagen is of flexibel in te delen. Beschrijf ook een typische dag in deze rol, zodat potentiële vrijwilligers een goed beeld krijgen van wat ze kunnen verwachten.

Tip 3: Benoem de vereiste vaardigheden 
Wat moet een vrijwilliger kunnen? Dit hoeven geen zware eisen te zijn, maar door duidelijk te maken welke vaardigheden gevraagd worden, voelt de juiste persoon zich aangesproken.

Tip 4: Toon de voordelen van vrijwilligerswerk 
Vrijwilligers willen iets terugkrijgen voor hun inzet. Voor de een is dat zinvolle vrijetijdsbesteding, voor de ander het uitbreiden van hun sociale netwerk of de status van een bestuursfunctie. Wat heeft jullie organisatie te bieden? Waarom is het leuk en interessant om bij jullie aan de slag te gaan? Waarom zouden mensen een deel van hun vrije tijd willen investeren in jullie organisatie?

Tip 5: Maak contact laagdrempelig en uitnodigend 
Zorg dat het makkelijk en aantrekkelijk is om met jullie in contact te komen. Bied bijvoorbeeld aan dat mensen een keer mogen meelopen of benadruk dat de koffie altijd klaarstaat voor een gesprek.

Gebruik deze tips om een boeiende en effectieve vacaturetekst te schrijven en vind de perfecte vrijwilliger voor jullie organisatie!