Overslaan en naar de inhoud gaan

Toolkit voor vrijwilligers - Het goede gesprek over zingeving

Zingeving

In jouw werk als vrijwilliger kom je misschien bewust, misschien onbewust, regelmatig in aanraking met levensvragen bij anderen. Maar hoe kan je met elkaar, op een fijne manier, het gesprek aangaan over zingeving. Via de website van vereniging NOV (Platform Vrijwillige Inzet)  vind je handvatten en tools die daarbij helpen.

Zingeving is het zoeken naar betekenis en de behoefte te ervaren dat wat we doen in het leven waarde heeft. Zingeving kan gaan over hele alledaagse dingen. Zoals: Waar kom ik mijn bed voor uit? Waar heb ik zin in om vandaag te gaan doen? Naar welke ontmoeting kijk ik uit? Daarnaast kan zingeving betrekking hebben op ‘de grote vragen van het leven’: Waar leef ik voor? Waar ga ik naar toe? Wat is de zin van mijn bestaan?

In jouw werk als vrijwilliger kom je, misschien bewust, misschien onbewust, regelmatig in aanraking met de levensvragen bij anderen. En natuurlijk ook met zingevingsvragen van jezelf: Wat drijft mij om mij in te zetten als vrijwilliger? Waar word ik blij van? Hoe ben ik van betekenis?

Toolkit
In de situatie waarin jij de ander treft, treffen jullie zingevingswerelden elkaar ook. Soms is er dan behoefte om hierover het gesprek te voeren. Hier vind je een toolkit die tips en tools biedt om een gesprek te laten ontstaan.
 

Bron: NOV / Samen ouder worden