Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips voor het schrijven van een goede vacature

Tips schrijven vacature

Het schrijven van een concrete, duidelijke vacaturetekst vergroot de kans op het vinden van de juiste vrijwilliger. Maar hoe doe je dit? We hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet die je kunt gebruiken tijdens het schrijven van een vacature.

Tip 1
Houd bij elke vacature de geschikte vrijwilliger in je achterhoofd en schrijf vanuit zijn of haar perspectief.
Waarmee kunnen jullie deze persoon verleiden? Waar haakt deze persoon op aan óf juist op af? Wat zijn de drijfveren?

Tip 2
Hoeveel tijd is de vrijwilliger kwijt en is dit op vaste dagen of is dit zelf in te delen?
Hoe ziet een dag er in het algemeen uit? Deze omschrijving helpt mensen vaak al een beeld te vormen.

Tip 3
Waar moet een vrijwilliger aan voldoen? Dit hoeven geen zware eisen te zijn, maar inzichtelijk hebben welke vaardigheden gevraagd worden, kan helpen de vacature duidelijker te maken.
Ook voelen mensen zich vaak meer aangesproken als ze bezitten over vaardigheden die worden gevraagd.

Tip 4
Wat levert vrijwilligerswerk op? Iedereen wil iets terug voor zijn of haar vrijwillige inzet. Voor de een is dit een zinvolle vrijetijdsbesteding, voor de ander is het de status die aan de bestuursfunctie hangt en de ander doet het omdat het sociale netwerk wordt uitgebreid. Wat hebben jullie vrijwilligers te bieden? Wat is er zo leuk en interessant jullie organisatie? Waarom zouden mensen een deel van hun vrije tijd op willen offeren om juist jullie te komen werken?

Tip 5
Maak het in contact komen met jullie makkelijk en aantrekkelijk door b.v. te omschrijven dat mensen altijd een keer mee mogen lopen of dat de koffie altijd klaar staat om het gesprek aan te gaan.