Overslaan en naar de inhoud gaan

Doe ook mee tijdens NLdoet

NLdoet, Oranje Fonds

Het Oranje Fonds organiseert op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei 2021 weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Dit jaar doen we dat veilig, binnen de coronamaatregelen. 

Veel maatschappelijke organisaties en kwetsbare mensen hebben juist in deze tijd extra ondersteuning nodig van vrijwilligers. Het is nog belangrijker dan voorheen dat mensen naar elkaar omkijken. En met NLdoet kunnen vrijwilligers iets betekenen voor een ander. 
Uiteraard moet dit binnen de geldende richtlijnen en op een veilige manier plaatsvinden.  

Ook op anderhalve meter afstand zijn er leuke en veilige activiteiten die je kunt doen tijdens NLdoet. Bijvoorbeeld:  

  • Groene klussen! In de buitenlucht is veel mogelijk. Schoffelen, onkruid verwijderen, snoeien, planten in de grond zetten of een tuin helemaal voorjaarsklaar maken, om maar een paar dingen te noemen. 

  • Werkt jouw organisatie met een kwetsbare doelgroep zoals ouderen en heb je liever geen vrijwilligers in het pand? Misschien kunnen ze buiten iets in de tuin doen? Of organiseer een leuke activiteit in de buitenlucht, zoals een openluchtconcert of een ‘balkon-bingo’. 

  • Nog veiliger is een online activiteit. Bijvoorbeeld vrijwilligers die videobellen met bewoners van een verzorgingshuis. Of vrijwilligers die online taalles geven aan nieuwkomers. 

  • De buitenboel spic en span! Ramen lappen, dakgoten schoonmaken, het terrasmeubilair met de hogedrukspuit onder handen nemen. Ook bij jouw organisatie is buiten vast veel te doen! 

Op de website van NLdoet vind je meer voorbeelden. 

Organisaties kunnen klussen aanmelden via de website van NLdoet. Er zijn al diverse klussen in de gemeente Raalte zichtbaar: Zorggroep Raalte zoekt vrijwilligers die willen helpen met het onderhoud van het terras voor bewoners, de Dimence Groep zoekt aanpakkers om het dierenverblijf op te knappen en bij Angeli Custodus zoeken ze mensen om de rollatorwasstraat te bemensen.  

NLdoet biedt ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met flexibel vrijwilligerswerk, vertelt vrijwilligersmakelaar Femmy Moes. Flexibel vrijwilligerswerk is makkelijker in te passen in het dagelijks leven en de drempel wordt lager om in contact te komen met een organisatie die vrijwilligers nodig heeft. Ook voor organisaties kan NLdoet een mooie start zijn om vaker kortlopende projecten en klussen aan te bieden die niet structureel van aard zijn.  

Flexibele en kortdurende klussen kunnen aangemeld worden via de website van het Vrijwilligerspunt. De klus verschijnt dan op de website. Zo ben je zichtbaar en kunnen belangstellende vrijwilligers zich via de website aanmelden voor de klus.