Overslaan en naar de inhoud gaan

De Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in gemeente Raalte

Overijsselse Vrijwilligersprijs 2023

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor een fijne leefomgeving waarin iedereen mee kan doen. De provincie Overijssel waardeert en stimuleert de Overijsselse vrijwilligers en initiatiefnemers enorm. Om hen een podium te geven en ze te bedanken voor hun waardevolle inzet wordt, in bijna alle gemeentes van Overijssel, de Overijsselse Vrijwilligersprijs (OVP) uitgereikt.

Uitreiking woensdag 22 november
Ieder jaar worden er per gemeente vier vrijwilligers aangedragen die een extra blijk van waardering verdienen. Het werk dat zij verzetten is heel divers en zeer uiteenlopend. Zij doen dat vanuit hun eigen gedrevenheid en zonder daar iets voor terug te verwachten. In Gemeente Raalte zijn op woensdag 22 november de Overijsselse Vrijwilligersprijzen uitgereikt door Gedeputeerde Martijn Dadema en Silke Schuurman van Vrijwilligerspunt Raalte.

Vrijwilligers Dorpsquiz Raalte
Deze groep organiseert elk jaar de dorpsquiz waar meer dan 1000 inwoners uit de gemeente Raalte aan deelnemen. Hierbij staan Raalte en Raaltenaren centraal. Het doel van de dorpsquiz is om de participatie, sociale cohesie en leefbaarheid in Raalte te bevorderen en om natuurlijk twee leuke avonden te hebben. Op de avonden zelf wordt er in grote, gevarieerde groepen van ongeveer 15 personen Raalte in gegaan om vragen te beantwoorden. De antwoorden worden deze zelfde avond ingeleverd bij de vrijwilligers om twee weken daarna tijdens een feestavond de winnaars bekend te maken. Er wordt prijzengeld gewonnen wat gaat naar een vooraf zelfgekozen goed doel, vereniging of stichting binnen de gemeente Raalte.

De Dorpsquiz is een uitgelezen gelegenheid om iedereen bij ons dorp te betrekken, nieuwe contacten op te doen en bestaande contacten te onderhouden. Ons belangrijkste doel is om de binding tussen inwoners van Raalte te versterken, ongeacht hun leeftijd, achtergrond of interesses. De Dorpsquiz is een laagdrempelige en inclusieve manier om mensen samen te brengen, zowel binnen als buiten hun eigen sociale kringen. Door deel te nemen aan de quiz, het oplossen van raadsels en het voltooien van uitdagingen, leren de deelnemers niet alleen meer over de geschiedenis en cultuur van onze stad, maar bouwen ze ook nieuwe vriendschappen en versterken ze bestaande relaties. Kortom de Dorpsquiz verbroederd en verbindt.

Dennis Oosterlaar
Dennis is lid van het bestuur van s.v. Heeten en coördineert alles met betrekking tot vrijwilligers voor de kantine en de accommodatie. Tevens is Dennis lid van het kernteam Sport en Beweging van Plaatselijk Belang Heeten. Hierin is Dennis de kartrekker met als een van de speerpunten vrijwilligers en alles wat daaraan gekoppeld is. Dit doet Dennis met veel enthousiasme en energie, waarbij hij anderen inspireert en stimuleert ook een actieve bijdrage te leveren aan het vrijwilligersleven in Heeten.

Paulien Bremmers
Zij zet zich al meer dan 25 jaar (vorig jaar 25 jaar) in als vrijwilligster voor ouderen wonende in Swaenenwoerd. Hier doet ze erg divers werk, denk aan koffieschenken of het kerstdiner, maar momenteel op de dagbesteding. Dit doet ze twee dagdelen per week. Ook heeft ze zich in het verleden ingezet voor de Vrienden van Swaenewoerd en is ze vrijwilligster geweest bij het Hoftheater. Paulien is sociaal en altijd behulpzaam voor iedereen.

Groene vrijwilligersprijs: werkgroep dorpsboomgaard Heino
Sinds afgelopen jaar wordt er in elke gemeente ook een groene vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze is speciaal voor vrijwilligers die zich inzetten voor een groener Overijssel.

De werkgroep Dorpsboomgaard bestaat uit een enthousiaste groep vrijwilligers. Veelal (maatschappelijk) betrokken Heinoërs. Samen maken ze de boomgaard en haar omgeving én Heino een stukje mooier en biodiverser. Deze biodiversiteit staat centraal, maar gaat niet voor alles. Juist de toegankelijkheid is belangrijk, vandaar dat de kant aan het dorp 'netjes' oogt. Door mensen bij de boomgaard te betrekken (door bijvoorbeeld de wandelvierdaagse door de boomgaard te laten lopen), met een stukje educatie naar de basisscholen, door het informatiepaneel met plattegrond, de bordjes bij de bomen en de educatieve panelen proberen ze – laagdrempelig en toegankelijk – mensen te betrekken bij en informatie te geven over de boomgaard. Ze willen de mensen, jong en oud, wat meegeven – letterlijk en figuurlijk.

De werkgroep is een verzameling van betrokken mensen, man en vrouw, tussen de 50 en 76 jaar oud. Ieder doet wat hij/zij/hen kan en komt/werkt wanneer hij/zij/hen kan. Niets is verplicht. Als je kan dan kom je. Komt het niet uit, dan kom je gewoon een volgende keer weer helpen. Een praatje is nét zo belangrijk als het werk, dus een gezamenlijke kop koffie aan de grote picknicktafel ontbreekt niet tijdens de werkochtenden. Het is een fijne club mensen, die samen werkt aan een mooi en biodivers stukje Heino.

Ondersteuning van vrijwilligers
Provincie Overijssel zet zich samen met professionals en organisaties actief in voor het ondersteunen en stimuleren van het vrijwilligerswerk in Overijssel. Dat doen ze niet alleen met de Overijsselse Vrijwilligers Prijs, maar ook met het organiseren van bijeenkomsten en mogelijk maken van opleidingen en trainingen voor vrijwilligers. De samenleving draait op veel vrijwilligers, die onbetaald en vaak onzichtbaar heel belangrijk werk doen. Daarom is ondersteuning en waardering van deze groep zo ontzettend belangrijk.