Overslaan en naar de inhoud gaan

De Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in gemeente Raalte

Uitreiking Overijsselse Vrijwilligersprijs

Betrokken verenigingen, onbetaalbare zorg, een groener Overijssel en meer sociale verbinding: vrijwilligers maken het mogelijk. Daarom ontvangen honderd vrijwilligers, die zich op allerlei manieren inzetten voor mens en omgeving, ook dit jaar de Overijssel vrijwilligersprijs (OVP). 

Uitreiking 15 november 2022

Ook in 2022 is aan een groot aantal vrijwilligersorganisaties gevraagd om vrijwilligers te kiezen die een extra blijk van waardering verdienen. Van trainer tot mantelzorger en van bestuurder tot groene vrijwilliger. De eerste Overijsselse Vrijwilligersprijzen zijn op 15 november 2022 uitgereikt in het Annahuis in de gemeente Raalte. Dit werd gedaan door Statenlid Peter Hermans en Femmy Moes en Silke Schuurman van Vrijwilligerspunt Raalte aan:

Annie Kappert
Annie zet zich al jaren in voor St. Leergeld, Humanitas en vluchtelingenwerk. Ze is een betrokken persoon en drijvende kracht binnen deze organisaties en verdient het om in het zonnetje gezet te worden.

De boodschappenhulp
Zij helpen andere mensen met te weinig geld voor boodschappen door hun eigen bijdragen. De organisatie wordt volledig door jongeren van onder de 30 geleid die wat willen betekenen voor de medemens. Ze worden steeds groter en het zou mooi zijn als ze nog meer mensen kunnen helpen! 

Arie Pekkeriet
Arie Pekkeriet uit Luttenberg is een rasvrijwilliger. Hij staat nooit in de schijnwerpers of op de voorgrond, maar is al jaren een vertrouwde en onmisbare kracht bij allerlei evenementen, organisaties en werkgroepen in Luttenberg. Arie Pekkeriet is geen spreker of planner, maar een echt doener.

Hij maakt deel uit van de wekelijkse schoffel- en tuinonderhoud ploeg pastorietuin, houdt de tuintjes bij van alleenstaanden in het dorp, staat heel vaak als parkeerwacht bij evenementen, praktisch bij alle concoursen van de manege in Luttenberg. Parkeerwacht zijn is een ondankbaar baantje; je maakt van het evenement niets mee, staat buiten in weer en wind of in hitte, krijgt vaak te maken met mensen met een grote mond.

Arie is vrijwilliger bij museum De Laarman, waar hij veel handwerk verricht. Bij het jaarlijkse Luttenbergs Feest is hij een van de harde werkers bij opbouw en inrichting van de tent, het feestterrein, en vooral ook na afloop: het opruimen. Arie is dan niet te beroerd voor de vieze klusjes; afbreken van de zgn. plasgoot...

Vaak zijn de bedenkers, de plannenmakers, de voortrekkers in de belangstelling, Arie Pekkeriet is een heel bescheiden harde werker. De man aan de schop, de man die de handen vuil maakt, de man die nooit nee zegt. De man die dit allemaal al zeker zo'n jaar of 40 doet, ik weet niet anders! Hij is ondertussen de 70 gepasseerd, maar zolang hij fysiek nog in goede conditie is, zullen we Arie Pekkeriet blijven tegenkomen op al die plekken waar het werk verzet wordt voor de gemeenschap van Luttenberg!

Moestuin ’t Rozendael (groene vrijwilligers)
Er wordt in elke gemeente ook een groene vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze is speciaal voor vrijwilligers die zich inzetten voor een groener Overijssel.

Deze groep is dit jaar voor het eerst gestart met het ondersteunen van de tuinbaas op 't Rozendael. De groep heeft in de korte periode al bewezen dat zij gedreven zijn om deze werkzaamheden uit te voeren.  De moestuin van landgoed ’t Rozendael levert zoveel mooie groenten en fruit op, dat een deel ook ter beschikking is gesteld aan de voedselbank Raalte.

Onschatbare waarde

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor een fijne leefomgeving waarin iedereen mee kan doen. De druk op vrijwilligers neemt echter steeds meer toe. De organisaties verwachten dat bestaande vrijwilligers door tijdgebrek, ouderdom en veranderende gezinssituaties steeds vaker stoppen, terwijl nieuwe instroom stokt. Dat vraagt maatwerk en transitie binnen vrijwilligerswerk naar een meer flexibele, geprofessionaliseerde en diverse praktijk. Daarom zet provincie Overijssel zich samen met professionals en organisaties actief in voor het ondersteunen en stimuleren van het vrijwilligerswerk in Overijssel. Dat doen we niet alleen via de Overijsselse Vrijwilligersprijzen die jaarlijks worden uitgereikt als blijk van waardering. Met bijeenkomsten, opleidingen en trainingen krijgen de vrijwillige bestuurders van verenigingen en organisaties en hun vrijwilligers de kennis en kunde in handen voor bijvoorbeeld het vasthouden en werven van nieuwe vrijwilligers, praktijkervaringen uitwisselen met andere besturen, participatie binnen en buiten verenigingen, maar ook een duurzame en bredere inzet van bijvoorbeeld de multifunctionele accommodaties van waaruit organisaties opereren.