Overslaan en naar de inhoud gaan

De Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in gemeente Raalte

OVP

In het nationaal jaar van de vrijwilliger reikt de provincie Overijssel 100 prijzen uit aan mensen, die zich vrijwillig hebben ingezet in de provincie. Want mensen die voor anderen en hun omgeving zorgen, zonder daarvoor betaald te krijgen, verdienen daar alle waardering voor.

Statenlid Jan Westert heeft daarom op 7 december de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in de gemeente Raalte aan Bennie Lokate, Anita Meliesie en Frank Hesselink. Hij reikte de prijzen uit samen met Femmy Moes, Vrijwilligersmakelaar bij Vrijwilligerspunt Raalte. Dit jaar wordt ook in iedere gemeente een ‘groene’ vrijwilligersprijs uitgereikt door de provincie, in nauwe samenwerking met de groene organisaties in de provincie Overijssel. Deze is in Raalte overhandigd aan ZGR Swaenewoerd Tuinploeg. Deze prijs werd samen met Sylvia Neutel van IVN uitgereikt. 

Bennie Lokate
Bennie doet van alles in het dorp Heeten: hij is chauffeur van de Buurtbus, heeft als uitvoerder de bouw van het Kulturhus Trefpunt gedaan, is actief bij Heeten Durft en runde jaren op zondag -soms samen met zijn vrouw Trees-  de voetbalkantine. Daarnaast draait hij bardienst tijdens de Ponyweek, rijdt op de bus van ZGR en is hij vrijwilliger bij Verzorgingshuis Stevenskamp. Naast dat alles zit hij als bestuurslid in de KBO/PCOB afdeling Heeten, heeft meerdere reizen georganiseerd voor de KBO/PCOB en zit hij in de Seniorenraad.

Frank Hesselink
Frank is altijd al een super actief lid geweest bij Tennisvereniging Luttenberg, en nog steeds. Met zijn 78 jaar staat hij wekelijks nog op de baan. Hij is 19 jaar lang voorzitter geweest van de club, daarna heeft hij de taken van de penningmeester overgenomen. Daarnaast zat hij in de organisatie van het Beach tennistoernooi en zorgde hij voor het onderhoud van het park: de banen lagen er altijd prachtig bij. Bij evenementen is Frank altijd aanwezig en bereid om diverse hand- en spandiensten te verrichten.

ZGR Swaenewoerd Tuinploeg
In Raalte is een prachtige tuin aangelegd waar de hele buurt van kan meegenieten. Het is een tuin voor bewoners, schoolkinderen, Raalte plukt en de buurt geworden. Raalte plukt zorgt voor de pluktuin met zoveel mogelijk eetbaar groen en kruiden. Er is een bijenhotel en schoolkinderen uit de buurt planten er bloemen. Na de aanleg van de tuin kwam alleen de vraag wie het onderhoud zou doen. Op dit moment zijn er vijf vrijwilligers die met veel enthousiasme de tuin tot in de puntjes verzorgen. Mede dankzij de vrijwilligersploeg is het een en al genieten in de tuin.

Anita Meliesie
Anita heeft zich vele jaren ingezet voor anderstaligen in de gemeente Raalte. Zij was vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Raalte, waar ze hielp bij de lessen Nederlands. Ook heeft ze thuis mensen begeleid, waarbij ze hielp met het voorbereiden op een inburgeringsexamen of meeging naar Open Dagen, zodat mensen konden starten met een vervolgopleiding. Daarnaast heeft ze de Avondschool in Raalte geleid en tot een succes gemaakt. Op de Avondschool werden soms wel zestig deelnemers begeleid op het gebied van taal, computervaardigheden, verkeersles, voor jezelf opkomen, etc.