Overslaan en naar de inhoud gaan

RIBW Overijssel in beeld

organisatie in beeld, vrijwilligerspunt Raalte, RIBW

In de reeks ‘Organisatie in beeld’ wordt elke maand een stichting, vereniging of organisatie uitgelicht. Deze maand is organisatie RIBW Overijssel in beeld. RIBW Overijssel biedt al jarenlang persoonlijke, vakkundige ondersteuning en bescherming aan mensen die tijdelijk of langdurig psychisch kwetsbaar zijn. Zij bieden ambulante begeleiding. En met beschermd wonen helpen zij mensen om een eigen plek in de samenleving te vinden, tussen andere mensen in de wijk. Werken en leren zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Hierbij zetten zij volop in op hun herstelfilosofie, gebaseerd op individuele keuzevrijheid. 

Worden wie je bent is de mensvisie van RIBW Overijssel die uitdrukt dat iedere dag anders en uitdagend is. Je bent tegelijkertijd nooit af én je bent wie je bent. RIBW Overijssel vindt dat ieder mens een plek in de samenleving verdient. Een plek tussen andere mensen in de wijk, waarbij mensen zelf bepalen hoe zij het leven invullen. Als vrijwilliger draag je bij aan de belangrijke missie.  
 
Variatie aan vrijwilligerstaken 
Er zijn ruim 130 vrijwilligers actief, verspreid over 70 locaties in Overijssel. Vrijwilligers verrichten diverse werkzaamheden, waaronder mensen thuis bezoeken, een maatje voor iemand zijn, samen klussen uitvoeren of helpen met koken. Maar ook het verzorgen van vervoer, kerkbezoek begeleiden en ondersteuning bieden bij activiteiten of dagbesteding behoort tot de mogelijkheid. Er is altijd passend vrijwilligerswerk te vinden voor iemand. In overleg wordt gekeken wat een vrijwilliger wil en kan betekenen.  
 
De tijdsinvestering hangt af van de vrijwilliger. Gemiddeld is dit een dagdeel per week van 4 uur, maar er zijn ook vrijwilligers die 1 á 2 uur per week bij een cliënt komen of vrijwilligers die 16 uur per week ondersteunen bij activiteiten.  

De waarde van vrijwillige inzet 
Door meer vrijwilligers in te zetten wil RIBW Overijssel de kwaliteit van de ondersteuning en begeleiding verbeteren en het netwerk van de cliënt vergroten. Naast het feit dat vrijwilligers bijdragen aan de ondersteuning van cliënten, en daarmee een aanvulling op het aanbod zijn, dragen zij fundamenteel bij aan optimale participatie en zelfredzaamheid van de cliënten. 

Vrijwilligers zijn voor RIBW Overijssel heel waardevol, omdat het mensen zijn die bijdragen aan de begeleiding van cliënten of belangrijke taken doen die een positieve bijdrage leveren aan de locaties in de wijk. Zij laten deze waardering voelen en zorgen dat de vrijwilligers zich gesteund voelen in hun vrijwilligerswerk. 

Als organisatie biedt RIBW Overijssel alle vrijwilligers een onkostenvergoeding. Deze vergoeding is declarabel op basis van daadwerkelijk gemaakte uren. De vergoeding bedraagt € 1,25 per uur. 

Vrijwilligers ontvangen jaarlijks een kerstpakket en zijn welkom bij de uitjes van het team waaraan zij verbonden zijn. RIBW Overijssel heeft voor de vrijwilligers een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering afgesloten. 
 
Openstaande vacatures 
Wil jij vrijwilliger worden bij RIBW Overijssel? Op de website van het Vrijwilligerspunt Raalte staan vacatures. 

ATC Salland zoekt mensen die willen ondersteunen tijdens de dagbesteding

Voor de koffie inloop wordt gezocht naar een gastvrouw / -heer 

Voor de locatie beschermd wonen in Raalte is de RIBW Overijssel op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om samen met de cliënten activiteiten te ondernemen. Samen koffiedrinken, wandelen, een spelletje doen of andere dingen, in overleg met de cliënt.  
 
Passen bovenstaande vacatures niet bij jou, maar wil je je wel inzetten als vrijwilliger bij de RIBW Overijssel? Kijk dan even op de website: https://www.ribwoverijssel.nl/word-vrijwilliger of stuur een e-mail naar: vrijwilligerscoordinator@ribwoverijssel.nl.