Overslaan en naar de inhoud gaan

Organisatie in beeld: Zorggroep Raalte (ZGR)

verzorger met oudere

In de reeks ‘Organisatie in beeld’ wordt elke maand een stichting, vereniging of organisatie uitgelicht. Deze maand is organisatie ZGR in beeld. Zij richt zich al decennialang exclusief op ouderenzorg en ondersteuning bij dementie, zowel bij mensen thuis als op één van de vijf woonzorglocaties in Salland. Door deze duidelijke keuze heeft de organisatie zich de afgelopen jaren versterkt met lokale medewerkers die graag in hun eigen regio specifieke zorg en ondersteuning verlenen aan lokale ouderen. 

ZGR werkt met 596 vrijwilligers met een diversiteit aan taken op de dagbesteding en woonzorglocaties. Vrijwilligers ondersteunen o.a. bij het bezorgen van maaltijden, het schenken van koffie en thee, verzorgen van klusjes in en rond locaties, begeleiden bij activiteiten en uitstapjes en ze geven persoonlijke aandacht aan mensen, bijvoorbeeld door te wandelen, lezen of samen boodschappen te doen.   

Het is wisselend hoeveel tijd vrijwilligers besteden aan vrijwilligerswerk. Sommige vrijwilligers komen één keer per maand en anderen komen meerdere dagdelen per week. Met de vrijwilliger wordt overlegd waar de behoefte van de vrijwilliger en van de organisatie ligt. 

ZGR kan niet zonder de steun van vrijwilligers. De vrijwilliger vormt de verbinding tussen hun klanten en medewerkers. Vrijwilligers geven mede kleur aan de organisatie door juist een beetje extra te bieden. Mede dankzij de vrijwilligers worden mantelzorgers even ontlast en krijgen hun klanten de aandacht die ze verdienen. De vrijwilliger krijgt een plek in een hecht team en uitstekende begeleiding van één van hun medewerkers. Ook wordt de vrijwilliger nauw betrokken bij bijeenkomsten en andere activiteiten binnen de organisatie.  
 
Daarnaast ontvangt de vrijwilliger: 

  • Een vergoeding van overige kosten die gemaakt zijn op verzoek van de begeleider. 

  • Een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid. 

Ook is de Arbowetgeving van toepassing op hun vrijwilligers. 

Er zijn vooral vrijwilligers die op vaste momenten komen, vrijwilligers geven daarnaast vaak aan dat er altijd een beroep op hen gedaan mag worden als dat nodig is.  

 ZGR is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers met geduld, begrip en belangstelling voor deze doelgroep. Mensen met een luisterend oor en een goed hart die net dat beetje extra geven. Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen hun organisatie. Bij ZGR beschouwen zij hun vrijwilligers dan ook als collega’s. Zij vinden het belangrijk dat vrijwilligers plezier hebben, want dat is aanstekelijk. Daarom kijken ze samen welke werkzaamheden bij de vrijwilliger passen. 

ZGR  is o.a. op zoek naar vrijwilligers voor: het meefietsen op de duo-/rolstoelfiets, activiteitenbegeleiding bij Stevenskamp, het wandelen met bewoners van Swaenewoerd en iemand die het leuk vindt om koffie te drinken bij een bewoner van Angeli Custodes.  

Wil je vrijwilligerswerk doen, maar vind je het lastig om zelf de stap te zetten of weet je niet welke functie bij jou past? Vul dan de vragenlijst in. Dan nemen wij van het Vrijwilligerspunt Raalte contact met jou op.   

Jouw organisatie, stichting of vereniging ook in beeld? Het Vrijwilligerspunt Raalte helpt graag mee om organisaties en vrijwilligers bij elkaar te brengen en te houden. Neem contact op met het Vrijwilligerspunt Raalte via vrijwilligerspuntraalte@wijz.nu voor de mogelijkheden.