Overslaan en naar de inhoud gaan

De kracht van vrijwillige inzet

Will Linde en Wilma Gerlich, twee vrijwilligers die zich graag inzetten voor de ander. Dat doen ze op verschillende manieren, ieder op zich en ook samen. 

In het verleden deden we al samen vrijwilligerswerk op de basisschool. Nu zijn we, samen met drie andere vrijwilligers, al ongeveer vijf jaar seniorenbezoeker bij WijZ welzijn Raalte. Ons vrijwilligerswerk bestaat uit het bezoeken van 70-plussers die via WijZ welzijn, in opdracht van de gemeente Raalte, een brief ontvingen over het project seniorenbezoek. We nemen telefonisch contact op met degene en vragen of er behoefte is om een huisbezoek te plannen. Wij kunnen langskomen voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Omdat we nu in de lockdown zitten van de corona, hebben we helaas onze huisbezoeken voorlopig moeten stopzetten. 

Wel hebben we voor verschillende mensen, die zelf niet naar buiten durfden of konden, nog boodschappen gedaan. En/of op gepaste afstand een kopje koffie met hen gedronken, een praatje gemaakt of een spelletje gedaan.  Dit wordt nog steeds enorm gewaardeerd. Fijn is, dat als een van beiden een keer niet kan, de ander het overneemt. Het geeft ons allebei een goed gevoel te weten, dat degene waarvoor wij boodschappen doen of wat aandacht geven, blijft doorgaan. Ook is het fijn om even aan elkaar je verhaal kwijt te kunnen, want soms zie je hoe moeilijk iemand die je helpt het heeft.  

Wat voor een ander doen dat geeft zo'n voldoening, dat maakt dat je zelf ook groeit. Dat is heel mooi en daar genieten we enorm van.  

Als vrijwilligsters merken we, dat we zelf de contacten ook missen. Het geeft ons toch het gevoel dat we wat kunnen betekenen voor de samenleving en dat het voor ons ook een zinvolle invulling is. Ook missen we de contacten/saamhorigheid en betrokkenheid met de andere vrijwilligers.  

We hopen dat we het vrijwilligerswerk weer kunnen oppakken na de huidige lockdown.  

Wilma Gerlich en Will Linde